barbie made me do it!

Hur ett varumärke från 1959 lyckats ta över världen av populärkultur och mynta begreppet Barbiecore. 

Oavsett om du älskar, hatar eller är lite likgiltig till varumärket Barbie har du kanske nåtts av hypen? Inför releasen av “Barbie The Movie” känns det som att hela världen fått Barbie feber… men hur kommer det sig att detta varumärke som gjort dockor sedan 1959 lyckats se till att de är på allas läppar och i allas flöden just nu, sommaren 2023?

Barbie produceras av företaget Mattel. Det är ett 64-årigt varumärke som vissa gärna kallar förlegat och anti-feministiskt. Trots detta har Barbie genomgått en rätt stor förändring genom åren. Den första dockan med mörkare hudfärg lanserades 1969. 2016 lanserade man #thedollevolves kampanjen där Barbie fick en remake. Nu finns hon som petite, curvy och tall. 

2022 adderades “the diverse fashionistas line” där en Barbie har hörapparat, en har en benprotes och Ken har Vitiligo. 

Sedan 2020 finns det 176 dockor (både kvinnor och män), med 9 olika kroppstyper, 35 hudtoner och 94 olika hårstilar. Här kan du se bilder av Barbies evolution från 59-2016.

Vilken Barbie vill du vara?

Det som var unikt med Barbie när hon lanserades var att hon inte var en “bebis-docka” utan föreställde en vuxen kvinna. Någon tjejerna kunde leka att de var. 

Vi har alla hört de olika argumenten till varför Barbie inte var en bra förebild, först och främst var hon ju “bara en snygg tjej med orealistiska mått”. För att motbevisa denna tes lät Mattel Barbie få många olika yrken. Du kan leka med bl.a. astronaut-barbie, chef-Barbie och doktor-Barbie. Det är bara att välja en docka som är bilden av vad du vill bli. 

Är filmen en PR insats?

Enligt Resumé har intresset för dockan ökat markant. De skriver att intresset på prisjakt i juli är 453 % större än det var föregående år. 

Om populärkultur påverkar vårt köpbeteende? Absolut. Hashtagen “#barbie” har ökat med 80% på Youtube och 191% på Tiktok. Enligt Vistaprint som säljer printprodukter som visitkort, skyltar osv. så har t.o.m. antalet rosa logotyper ökat med 46%. Galet, kan man tycka? (Källa: Resumé). 

Hur når de ut?

Well.. “Barbie is having a moment” kan man lugnt säga. I och med att filmen med Margot Robbie och Ryan Gosling har premiär sommaren 2023 har man preppat för marknadsinsatserna i över ett år. De som står bakom marknadsföringen av filmen är Warner Bros. Enligt insider har de spenderat 150 miljoner dollar på marknadsföring, alltså mer än de 145 miljoner som lagts på att göra själva filmen.

Josh Goldstine, President of global marketing på Warner Bros, säger “Många varumärken ville vara en del av detta för att de såg att filmen blev en del av kulturen. Det slutade vara en marknadskampanj och blev en rörelse.”

Det är svårt att veta exakt hur många samarbeten med andra varumärken som gjorts i och med denna kampanj, men enligt Mattel själva är siffran över 100 st.

Det handlar mest om “Intellectual property samarbeten” där andra varumärken betalar för att få använda Barbies trademark, logga, färger osv. på sina produkter. Något som tagit företagets omsättning och vänt den till vinst under andra kvartalet förra året. 

Företag som släppt Barbie produkter är allt från sminkvarumärken till heminredning, ljus, hårstylingverktyg, ja t.o.m. en tandborste. 

Här är några exempel: 

  • Burger King Brazin släppte en “pink burger” 

  • Xbox släppte en rosa konsol med tillhörande hylla

  • Forever 21 släppte en klädkollektion med Barbie tema

  • Homesick candles släppte ett ljus som ska dofta som Barbies Dreamhouse 

  • Aldo släppte Barbie skor som kom i en rosa Barbie-låda (real size då)

  • Bloomingdales öppnade en Barbie The Movie Pop up store

  • Nyx släppte smink med Barbie tema

  • Crocs gjorde en Barbie sko

På Airbnb kan du dessutom hyra Kens Dreamhouse och Architectural Digest har filmat en walkthrough I Barbies drömhus med Margot Robbie.. ja man har alltså byggt ett Barbie hus i “real size” i Malibu. Här nedan kan du se det.

Just det, om du googlar namnet “Margot Robbie”, “Ryan Gosling” eller “Greta Gerwig” (filmens regissör), så fylls skärmen av rosa glitter och sidan blir rosa. 

Man undrar nästan om det finns något mer att göra? Marknadsavdelningen borde få semester och en stor bonus iaf. Försäljningen av Barbiedockor har gått upp med minst 20%.

Varför är dessa samarbeten så populära?

Samarbeten och Intellectual property licenser är inget nytt under solen. Tänk Marvel, Coca cola och alla andra stora varumärken som folk av någon anledning vill ha på allt från glas till kläder. Det finns t.o.m. de som går så långt att de tatuerar in loggor på sin kropp. Men varför? 

Jag har inget bra svar på den frågan. I Barbies fall så tror jag att man når en bred målgrupp med allt från de som är barn idag till de som växte upp med barbie. Man ska aldrig underskatta nostalgi och vår förkärlek för det som är familjärt. 

Det är också ett sätt för startups att “branda” sig, genom varumärkesförstärkning. Ta t.ex. företaget Beis som gör resväskor. Deras (inte jättebilliga) resväskor i Barbie-rosa är helt slutsålda.


Är Barbiecore trenden något alla borde hoppa på? 

Reaktivt content i sociala medier kan vara en bra typ av content som gör att vi får stor spridning. Så kommer du på ett kul sätt att referera till trenden som är logiskt för ditt varumärke, absolut kör på. Men jag tror inte att det passar alla. Dessutom måste det hända NU, typ igår, annars är du för sent ute. 

Mitt flöde just nu är fullt av olika bra och mindre bra försök.. har du sett några? Kommer du att se filmen? Köpa en docka till ditt barn? Vad tycker du om hela baletten?

Personligen tyckte jag det var rätt underhållande att se Margot Robbies alla outfits som är gjorda utifrån olika Barbiedockor här.

Se även exempel på fler samarbeten här.

Författare: Mira Thimmayya