Insikter från websummit 2023

Varje år i november samlas över 70 000 personer i Lissabon för konferensen Websummit. Tänk dig en arena och ett fyra fotbollsplaner stort område fyllt av utställare och 10 olika scener. En inspirerande lekplats för oss marknadsmänniskor! Här kommer våra topp 5 insikter från årets konferens.

1 - “Det är verkligen dags att rädda världen”

Websummit hade en scen delvis dedikerad till detta ämne. Från brandtal om klimatförändringar och vad vi kan göra åt dem från den unga klimat-aktivisten Sage Lenier till diskussioner om hur founders av klimatvänliga matproduktsföretag kan branda sig med hjälp av humor. Det här var sorgligt nog inte den mest välbesökta scenen, men ett viktigt ämne oavsett.

2 - AI är på allas läppar och vid allas fingertoppar…

På förra årets konferens trendade Metaverse, krypto och Web3. I år var det så klart AI som var det mest omtalade området. Flertalet snack om AI var grundläggande och lite av en besvikelse, men det fanns några ljusglimtar med mer konkreta tips. Egentligen kan vi alla googla oss till vilka verktyg som kan vara bra att använda för olika saker, som t.ex. bildgenerering/film/text…(Eller varför inte fråga ChatGPT?) Men här kommer några tips i alla fall.

Tips på bra saker att använda AI till:

Det som egentligen är intressant tycker vi är hur vår branch och våra arbetsuppgifter kommer att förändras framöver. Vår förmåga att anpassa oss och använda AI för att göra vårt jobb bättre kommer att vara avgörande. För att inte tala om alla nya jobbroller som kommer att skapas…

Med AI i vår verktygslåda blir det som alla vet lättare att skapa mycket content snabbt. Det är dock viktigt att vi tar oss en funderare innan vi hoppar på den karusellen. Ska vi skapa mer content bara för att vi “kan” och håller detta content verkligen samma nivå som det vi skapar själva?

En viktig insikt här är att man inte får vara lat. Vi kan absolut använda AI för att optimera och automatisera processer och admin, men vi måste fortfarande själva komma med ledarskap och kreativitet om vi vill använda det i vår contentproduktion.


Det här är ett ämne som förtjänar en helt egen artikel, så det kanske kommer framöver.

3 - Vi har glömt det sociala i sociala medier

Inom marknadsföring ligger content i sociala medier oss varmt om hjärtat. En röd tråd i alla spår som handlade om content och branding var att man upplever att vi har tappat det “sociala” i sociala medier och kvar finns bara medier. Ren reklam.

“The creator economy” är något alla vinstsugna företag hakat på och tillslut handlar allt mest om pengar och inte det kreativa skapandet som det egentligen handlar om.

Vi fick t.ex. lyssna på marknadschefen för Lush som berättade att de valt att ta ett steg bort från sociala medier. De finns inte längre på Meta eller TikTok. (Kontroversiellt, eller?) De fokuserar istället på mer gerillamarknadsföring och andra sätt att skapa rubriker på ett mer autentiskt sätt. 

Så hur gör man för att skapa meningsfullt content?

Komikern Joylon Rubinstein från den satiriska BBC komediserien “The Revolution Will Be televised” höll ett snack om “How to be funny by being serious.”

Hans session var fullsatt och väl på scen höll han upp en banderoll med ordet “greenwashing” där han protesterade mot att Websummit lät Shell ställa ut med en stor monter på mässan trots den miljöbov de faktiskt är. Han möttes med jubel. 

Här kan du se ett klipp där de använder humor för att upplysa folk om miljöboven…

4 - Gen Z & Gen Alpha kommer att ta över, snart.

Gen Z tar snart över världen. Gemensamt för dem är att de bryr sig om det som händer i världen och om miljön. (De kanske inte har råd att shoppa klimatsmart just nu), men ju äldre de blir desto mer spenderingsutrymme kommer de att få, och då vill vi att de minns just vårt varumärke.

Vi ska dock inte luras att tro att de bara är digitala. 95% säger att de värderar och vill ha IRL interaktioner med vänner hellre än att få fler onlinevänner.

Gen Alpha är alla under 8 år just nu. År 2025 kommer de att bestå av 2 miljarder människor. De är också den första generationen som växer upp med influencerföräldrar.

Gen Alpha är alla under 8 år just nu. År 2025 kommer de att bestå av 2 miljarder människor.


D.v.s. deras ansikten läggs ofta ut på internet utan att de själva tagit beslutet. Hur kommer detta att påverka deras uppväxt och självbild? Jay Richards från Imagen Insights hade ett bra snack om detta där han menar att vi kommer att få se många fler barn som i framtiden stämmer sina föräldrar. (Baserat på fall av andra barnskådisar/kändisar som t.ex. Britney Spears och Macaulay Culkin.)

Se ett intressant klipp här, en tysk reklam för vad som kan hända om man inte värnar om barnens digitala integritet…

5 - Källkritik har aldrig varit viktigare

Vi avslutade konferensen med att lyssna på en känslosam men saklig och smart diskussion med Stella Assange, frun till Julian Assange som just nu sitter fängslad för sin roll i WikiLeaks. Ett fall som är flera år gammalt, men otroligt relevant även idag. Hon menar att techvärlden har en viktig roll i samhället men att vi inte ska glömma vilka starka spelare det är som håller i trådarna.

I våra dagliga flöden där vi umgås och får mängden av våra nyheter matas vi också med falsk information av dolda makter som har en egen agenda. Det låter mörkt, vi vet, och det är det också. Så låt oss aldrig sluta vara källkritiska och leta efter information från rätt källor.